Nord-Odal Kommune

Send en epost

Åpningstider:

1. jun.- 31. aug.

Ordfører Lise Selnes (AP)
Rådmann Runar Kristiansen

Her er du: Hovedside / Om kommunen / Historie / Trautgruva

Trautgruva

KonstaTrautgruva er den største gruva som har vært i drift i Nord-Odal. Her ble det i perioden 1770 til 1830 utvunnet jernmalm som ble fraktet til Odals Værk. Selve gruva er 100 m lang og 10-20 m bred. Det spesielle med Trautgruva var et mekanisk lensesystem - en såkalt vannkunst - som pumpet vann ut av gruva. Vannkunsten, eller Konsta som den ble kalt, besto av et vannhjul (8m diameter) og et 800 meter langt stangfelt i tillegg til selve pumpeinnretningen.

For å få ut malmen i Trautgruva, ble det først brukt fyrsetting og senere også bergkrutt. Ved fyrsetting ble setteved stilt opp mot veggen der det skulle brytes malm. Når setteveden brant, ble fjellet varmt og sprakk slik at malmen kunne brytes løs. Deretter måtte malmen heises opp av gruva og skilles fra gråberget (skeiding). Til malmheisingen ble det brukt både håndhaspel og hestevandring.

HjulhusetI begynnelsen ble vann også heist opp på denne måten, men etterhvert ble tilsiget for stort. Det var da en måtte bygge det avanserte pumpeverket, vasskunsten, for å lense gruva. Vasshjulet som drev pumpeverket måtte legges 800 meter fra gruva. Kraften fra hjulet ble overført denne lange veien til pumpene via et stangfelt. Stolpene i stangfeltet var støttet opp av steinfundamenter og hadde en bevegelig horisontal stokk oppå.

På hver side av disse var det sammenkoblede trestenger som var forbundet med vannhjulets veivaksel slik at trestangen på den ene siden gikk framover når den andre gikk bakover. Ved gruva ble stangfeltet vendt 90 grader ned i sjakten, der det drev en rekke stempelpumper som var laget av tre.

Stangfeltet er et av de lengste som er kjent i Norge. Høydeforskjellen fra hjulhuset til gruva var 46 meter, og kraften ble derfor sterkt redusert. Konsta er bygd etter svensk modell. Malmen ble fraktet med hest og slede vinterstid til Odals Værk. Vegen gikk på isen over Råsen og Storsjøen. Det tok minst to døgn å frakte malmen til verket. En malmlast veide ca. 600 kg.

Restene av anlegget er godt bevart og kan ses ved å følge tursti fra hjulhuset, langs stangfeltet og opp til gruva. Stien er skiltet, og det er to informasjonstavler, én ved hjulhuset og én ved den største gruva.

I lokalsamlingen Skattkista i Sand gamle kommunehus utstilles rester av vasshjulet, jerndeler fra stangfeltet og annet vedrørende gruva. I tillegg finnes her Per Ringvolds modell av Konsta.

Ingegerd Tronbøl og Kari Underthun har utarbeidet en informasjonsbrosjyre om gruveanlegget. Brosjyren selges for kr. 10,- på servicekontoret i kommunen.

Olavsrosa

Design: Orakel Reklame | Publisering: Østlandsnett