Nord-Odal Kommune

Send en epost

Åpningstider:

1. jun.- 31. aug.

Ordfører Lise Selnes (AP)
Rådmann Runar Kristiansen

Her er du: Hovedside / Om kommunen / Historie / Sagstua skolemuseum

Sagstua Skolemuseum - Sigurd Hoels barndomshjem

Sagstua skolemuseumSagstua skole ble bygget i 1856 og var skolestue fram til 1886. Felles for mange av datidens skolebygninger var at de også fungerte som hjem for læreren. Skolen ble museum i 1988.

I 1871 kom en ung lærervikar til Nord-Odal, Lars Anton Hoel. Han ble senere gift med Elise Dorthea Nielsen, datter til den gamle læreren på Sagstua. Deres yngste sønn var Sigurd Hoel (1890-1960). Skolen var forfatterens barndomshjem.

Skolemuseet i første etasje er innredet med et klasserom fra begynnelsen av 1900-tallet.
I klasserommet er det samlet utstyr fra gamle skoler både i Nord- og Sør-Odal. Lærerens værelser er innredet som et vanlig middelklassehjem på bygda rundt forrige århundreskifte. I det gamle klasserommet og lærerens værelser kan besøkende danne seg et bilde av hvordan det var å bo og være elev i en gammel skolestue.

Sagstua skolemuseum - Sigurd Hoels barndomshjemI andre etasje vises utstillingen
Sigurd Hoel -fra Odalen til verdens ende
(åpnet 2004). Her er det også en liten kinosal som viser kortfilmen Sigurd Hoel - en urban odøling.

Sigurd Hoel debuterte i 1922 med "Veien vi gaar" (noveller), og har utgitt en rekke romaner, blant dem fire som har nær tilknytning til Odalen ("Arvestålet", "Trollringen", "Veien til verdens ende" og "Prinsessen på glassberget".)

For oss som bor i Nord-Odal har også tittelen "Møte ved milepelen" en spesiell klang. Kulturhuset vårt har fått navn etter denne tittelen; Milepelen kulturhus. Utsmykningene i huset bærer også sterkt preg av dette og er ment som en heder til dikteren.

Museet er åpent søndager i perioden
22. juni-27. juli kl. 13.00-16.00 og ellers etter avtale. Kontakt Odalstunet på tlf. 46 95 13 51.

Sagstua Skolemuseum
Odalstunet